Vestfold – Norges skjulte perler på rekke og rad

Vestfold er et lite fylke sør i Norge som få mennesker egentlig bryrseg så stort om. Det ligger skvist rett mellom Telemark og Buskerud, og for de fleste er det kun et sted en kjører forbi, enten en skal til Oslo eller Kristiansand. Det er ikke så mye som skjer i Vestfold lenger. Fylket som er hus til byer som Tønsberg, Sandefjord og Larvik har derimot en enorm sjarm, og dets uberørte natur er noe som du virkelig bør unne deg neste sommer. Her ligger simpelthen perlene som på rekke og rad langs kysten, og har du for eksempel en båt kan du alltids bare cruise fra havn til havn.

Vi starter først i Tønsberg, det som er kjent som Norges eldste by. I bykjernen finner vi flotte kjøpesentre og fin arkitektur. Spesielt spennende er nok slottsfjellet, som huser et av Norges eldste slott. Her finner du også kanoner som en gang i historien forsvarte denne vakre byen. Du kan dessuten få en flott utsikt over hele byen herfra. Kanskje kan du også så vidt spotte skjærgården og se øyer som Nøtterøy og Tjøme som strekker seg til det evige. Tønsberg by er nemlig ikke gjenstand for mye turisme, men disse øyene er to av de kanskje mest populære i hele landet. Det er fordi de er så ekstremt store og kan huse så mange hytter som vi nordmenn bare måtte ønske. Helt ytterst på begge øyene er det dessuten flotte steder å både bade og gå tur. Gå deg en tur til Tønsberg tønne og opplev synet av åpent hav helt ned til Danmark. Det er rett og slett så det tar pusten fra deg!

Du kan jobbe deg videre til Sandefjord dersom du greier å karre deg ut av den vakre naturen i Tønsberg. Her venter byen som før var kun kjent som hvalfangerbyen. Dersom den historien skulle interessere deg, så kan du alltids sjekke ut hvalfangstmuseet. For å få en god illustrasjon på hvor rike Sandefjordingene ble på hvalfangsten, så trenger du ikke bevege deg en tomme. En eller annen bygning i nærheten er garantert et resultat av hvalfanger penger, enten det er Rica Hotel eller en av de mange tyroller husene i gamlebyen. Dessuten kan du se Anders Jahre, den sagnsomsuste hvalfangeren, sin eiendom på Midtåsen. Siden eiendommen nå er i kommunens eie kan hvem som helst reise hit for å se på den fantastiske utsikten over byen og fjorden. Allikevel er nok tilfellet her det samme som i Tønsberg. Det er nok hverken arkitekturen eller bylivet som tiltrekker folk flest. Fra Jahre sin eiendom på Midtåsen kan du enkelt se hvorfor byen blir kalt Sommerfjord. På hver side av fjorden kan du se strender strekke seg så langt øyet rekker. Holmer, flotte strender og asurblått hav preger denne flotte byen, og det er ikke uten grunn at mange Oslofolk velger å feriere i denne byen om sommeren.

Reiser du enda litt mer sør så får du nok en gang et tilfelle av enestående utsikt som fører til beundring av skjærgården. Larvik er nemlig en by bygd i en bakke. Dette er byen der ingen gamle damer tør ferdes om vinteren, og ingen ungdommer vil kjøre opp på glattisen. Allikevel er det en flott sommerby. Før vi avslører utsikten, så er det virkelig verdt det å besøke Bøkeskogen. Denne skogen er vakker å gå turer i, og dersom det blir litt for hett om sommeren, så er det deilig å kjøle seg av med en spasertur her. Kom deg derimot ut av skogen dersom du er på utkikk etter en skikkelig utsikt nok en gang. Larvik er kjent for sine mange ferger, blant annet i retning Danmark. Her kan du se så langt havet rekker, men du ser nok neppe Danmark, selv med kikkerten. I kontrast med Sandefjord ser du kanskje også en rekke mer holmer og ikke minst skog langs fjorden på hver side. Det er derimot nok av strender her, men kanskje enda flere i de andre fjordene.

Blant annet bør du ta turen til både Helgeroa, Mølen og Nevlunghavn. Selv om disse teknisk sett ikke er i gange til byen, så er de fortsatt en del av kommunen. De 3 stedene er i gange til hverandre, og du kan enkelt nyte alle på en eneste dag. Helgeroa med sine båthus, Mølen med steiner fra istiden og Nevlunghavn som er plassert på UNESCO sin liste er alle perfekte steder å avslutte ditt eventyr i Vestfold. De er rett og slett som perler på en snor!